Ik ben nooit goed genoeg! Of ik doe er niet toe! Ik mag er niet zijn…

Herken jij deze gevoelens? Een diepe, wellicht onbewuste overtuiging dat jij nooit goed genoeg bent. Er niet toe doet. Er niet mag zijn.

Iedereen heeft namelijk zo’n diepe kernovertuiging over zichzelf. Een trigger die vaak geheel onbewust wordt afgevuurd. En deze trigger is veelal ontstaan in jouw jonge jaren. Vaak weerspiegelt het onze band met onze ouders. Hoe dieper en krachtiger jouw negatieve overtuiging is, hoe slechter de relatie met één, of allebei jouw ouders is. En slechte relatie hoeft overigens niet perse te betekenen dat je elkaar niet ziet, maar misschien heb je juist een ongezonde behoefte aan erkenning of bewondering, en ben je erg afhankelijk en gevoelig voor de mening van anderen, of die van je ouders. 

Je bent nog altijd het kleine kind, zodra je in de buurt bent van je ouders. De dynamieken gaan namelijk geheel vanzelf. Hoe oud je ook bent, deze dynamieken zullen blijven voortleven, totdat jij zelf hierin veranderd. Ook projecteren we deze dynamieken op onze levenspartner, maar ook in vriendschappen of op je werk, bijvoorbeeld met je leidinggevende of als je zelfstandige bent, met je personeel. 

En dat gaat nogmaals, vaak geheel onbewust! Wat doe je ertegen dan?! Nou dat is vrij simpel eigenlijk. Allereerst is het prettig als je deze gevoelens en gedachtes leert te herkennen en erkennen. Wat kan helpen is een dagboek bijhouden, dat elke keer wanneer jij een negatieve emotie voelt, deze gaat opschrijven en vervolgens gaat ontleden.

Wat betekent deze emotie? Waar komt deze vandaan? Welk dieper gevoel ligt hieronder schuil? En in welke situaties herken je deze gevoelens van wellicht onmacht, boosheid, verdriet of schuldgevoel? En zit daar dan een diepe kernovertuiging onder dat je niet goed genoeg bent? Of dat je er niet toe doet? Er niet mag zijn? 

Want meestal heb je een diepe beschadiging op je persoonlijkheid of, op je bestaansrecht (ik mag er niet zijn, ik doe er niet toe) of altijd een gevoel van tekort schieten (ik ben nooit goed genoeg). Welke resoneert het beste met jou? Waar voel jij bij, dit klopt voor mij? Waarop zitten voor jou de meeste triggers? Dan is dat jouw negatieve (onbewuste) kernovertuiging op jezelf. 

En deze kernovertuiging bepaald hoe jij in het leven staat. Hoe jij het leven ervaart. Is er altijd een gevoel van tekort? Of is er geen plek voor jou? Voor mij persoonlijk is dat het laatste. Ik heb me vaak niet welkom gevoeld. Anderen hebben me dat overigens ook vaak laten blijken. Want ik voldeed niet aan hun verwachtingen of aan hun regels. Dus werd ik regelmatig buitengesloten of genegeerd. 

Maar het is mijn eigen kernovertuiging hierin die dit als erg vervelend heeft ervaren. Want als ik die trigger niet zou hebben, en mij had exact hetzelfde overkomen, had ik hier neutrale gevoelens bij ervaren. En geen diepe wond. 

Hetzelfde geldt voor jou als je altijd een gevoel van tekort ervaart. Jezelf nooit goed genoeg voelt. Mensen kunnen jou de indruk geven dat je niet goed genoeg bent, dat je alles voor hun doet, maar niet krijgt wat jij verdiend. Wat jij denkt dat je verdiend. Want als ik zoveel geef, dan krijg ik toch ook de bewondering en erkenning die ik hierop verdien? Of dan kan ik toch eisen stellen, verwachtingen hebben van de ander. Maar owee als die zich niet hieraan houdt…

Herkenbaar voor jou? Terwijl ook hier jouw kernovertuiging maakt dat je de situatie als negatief en vervelend ervaart. Je bent in gevecht met jezelf, en dus met de ander. Hoe anders zou het voor je zijn, als je niet langer het gevoel zou hebben dat je altijd tekort schiet? Of dat er een tekort is voor jou? Zou dat een enorme impact hebben op hoe jij in het leven staat? Hoe jij de werkelijke situatie ervaart? 

En hoeveel prettiger zou dat dan voor je zijn? Want vaak ben je gefocust op de ander, of op de onprettige situatie. Wat zij je hebben misdaan, volgens jou. Of waarom jij nou juist de slachtoffer bent, van deze onprettige situatie. Weet dan, dit zijn jouw kind emoties. Gevoel van onrecht, gevoel van machteloosheid, boosheid, frustraties en andere onprettige gevoelens. Het bestaat enkel in jou, omdat je nog steeds een diepe wond ervaart in jouw negatieve kernovertuigingen.

Stel jezelf maar eens voor. Hoe zou het leven voor jou zijn, als je niet langer gevangen bent met de gevoelens van tekortschieten of er niet mogen zijn? Hoeveel vrijheid zou jou dit geven? Hoeveel zou er dan gaan veranderen in jouw leven, en alleen maar positief?! Zouden je gevoelens van onzekerheid gaan veranderen in een gevoel van zelfverzekerdheid? Zou je gemakkelijker lastige gesprekken of situaties aangaan? Zouden ze je niet langer omver blazen? 

Zou je stabiliteit en evenwicht kunnen ervaren, zodra deze gevoelens jou niet langer beheersen? En wat let je, om deze beperkende overtuigingen los te laten? Zodat ze niet langer jou, en je gehele leven beheersen? Hoeveel impact zou dit hebben? Op jou? Op je partner? Je kinderen? Je familiaire relaties? Je vriendschappen? Je zakelijke relaties? 

Hoeveel meer succesvoller zou je dan zijn?! Bevrijd van jouw beperkende overtuigingen. Als je nu een beeld van jezelf zou vormen, waar ben je dan? Hoe ziet de omgeving eruit? Hoe zie jij eruit? En welke gedachtes ervaar je nu? Of wellicht ervaar je een diepe stilte, een rust in je hoofd. Positieve gedachtes over jezelf en anderen. Hoe fijn is dat?! En welke gevoelens ervaar je daar? Voel je jezelf krachtig en zelfverzekerd? Positief, warm en meelevend? 

Hoe anders is dit nu? Als je nu een beeld zou vormen van de versie die jij nu bent, dus met al jouw beperkende negatieve overtuigingen. Wie ben jij dan?! Waar bevind jij jezelf op dat moment? Hoe ziet de omgeving er dan uit? Een stuk minder prettig wellicht? En hoe sta jij erbij? Straal je wrok en boosheid uit? Ongelukkig en ontevredenheid? En welke gedachtes horen hierbij? Wellicht niet zo’n positieve gedachtes. Laat ze maar even toe. Focus vervolgens op je gevoelens. Misschien ben je wel nijdig, of ervaar je andere sensaties. Laat het maar op je af komen. 

Het is namelijk heel goed om hiervan bewust te zijn. En ook wat je verliest of gaat verliezen, wanneer je in deze negatieve gevoelens en emoties blijft vertoeven. En besef ook, deze triggers zitten in jou. Dus je kunt misschien wel de personen of de situaties ontwijken die deze gevoelens bij jou teweeg brengen, maar daar ben jij uiteindelijk niet mee geholpen. Want die diepe wond is en blijft daarmee aanwezig.

En geloof me, dit patroon blijft zich herhalen. Net zolang jij deze innerlijke strijdbijl gaat begraven. En dat doe je niet door de ander te ontwijken of buiten te sluiten of de situatie te vermijden. Maar dat doe je door jezelf recht in de ogen aan te kijken. Je pijnlijkste en diepste gevoelens onder ogen te komen. Want alleen dan kun jij de wond gaat verzorgen en laten genezen. Doe je dat niet, blijft hij altijd etteren. Op de achtergrond, of op de voorgrond. Je blijft hierdoor instabiel, onzeker in je persoonlijkheid en een marionet van je eigen diepe wonden. 

Hoe anders zou dat voor je zijn, als je jouw diepe wonden laat genezen? Hoeveel rijkdom zal je dan kunnen ervaren? In alle facetten van het leven? Wat zou jou dit gaan brengen? Zouden de mogelijkheden eindeloos worden voor jou? En hoeveel fijner zou dit voor je zijn?! Welke impact zou je dan kunnen hebben? Op alles en iedereen die je liefhebt? Die negatieve gevoelens en gedachten dienen je niet, dus waarom zou je ze niet laten gaan.

Bevrijd ze maar. Als een vogel die zit opgesloten in een vogelkooitje. Laat haar of hem vliegen, de wijde wereld in. Deze negatieve gevoelens en gedachten mag jij laten gaan, want ze zijn niet waar. Ze bestaan, of bestonden enkel in jouw hoofd. Met alle negatieve of positieve gevolgen van dien. Het is aan jou de keuze? Aan welke kant wil jij staan? Ga jij voor de positiviteit? Of blijf je hangen in de negativiteit? 

Beluister bovenstaande meditatie vanaf 5.44.

Ik help je graag bij het bevrijden van jouw beperkende overtuigingen. Jouw belemmerende emoties en gedachtes die jou hinderen om jouw fijnste en leukste leven te ervaren. Als ervaringsdeskundige, maar ook als doorgewinterde NLP coach kan ik jou binnen enkele sessies laten ervaren hoe bevrijd je jezelf kan voelen, als je niet langer je beperkende overtuigingen jouw leven laat beheersen. 

Klinkt dat voor jou als een goed plan? Vraag nu eenmalig een gratis en vrijblijvend intake gesprek met mij aan. Dan kun je vanuit hier besluiten welk pad jij wenst te lopen. Ga je voor jouw mooiste en fijnste leven? Of blijf je zitten waar je nu zit? Het is aan jou, om die keuze te maken. En ik, ik kan je hierbij helpen. Jouw levenspad. Jouw geluk.

Liever deze blogpost beluisteren? Klik dan hier.

Leave a Reply

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *