Wat is jouw relatie met geld?

In de vorige blogpost bespraken we gevoelens als: Ik ben nooit goed genoeg! Of ik doe er niet toe! Ik mag er niet zijn…

Ook deze kernovertuigingen vormen de basis van jouw relatie met geld, het materialistische aspect in ons leven om onszelf te kunnen voorzien van het leven, zoals wij dat wensen. Of wenselijk vinden. Gisteren heb je kunnen ontdekken dat deze kernovertuigingen een totaal andere betekenis en dus ook uiting hebben ons leven. En daarmee in alle facetten van ons leven. En zo staan deze kernovertuigingen ook precies in lijn met elkaar als het aankomt op het thema: Geld. Jouw relatie met geld. 

Wat hoe is jouw relatie met geld? Ervaar jij deze als positief, of als negatief? Heb jij een gezonde financiële basis, of ontbreekt deze in jouw leven? En krijg jij wat je toekomt? Of eis je boven verwachting veel? Geef jij geld uit als water? Of leef jij in een tekort? En wat betekent dit allemaal? Dat gaan we vandaag allemaal bespreken. Zodat uiteindelijk, dat is de bedoeling, jouw relatie met geld, verbeterd.

Ben je er klaar voor?! Want hoe ervaar jij geld? Geeft geld, het hebben ervan óf de afwezigheid ervan, jou stress? Ervaar jij geld als positief, als als negatief? Is de wereld volgens jou beter af zonder geld? Of zie jij juist de kansen en mogelijkheden door de aanwezigheid van geld? 

Wat een grote impact heeft gehad over jouw beeldvorming over geld, is jouw opvoeding. En daarnaast ook de maatschappij, in welke periode ben jij opgegroeid? Wat dit in een periode van overvloed, of een van tekort? Hoe werd in de periode geld ingezet? Werd geld voornamelijk genaamt als pressie en als machtsmiddel? Of werd geld juist ingezet ‘for the greater good’? Dit doet namelijk ontzettend veel met jouw beeldvorming over aanwezigheid, of afwezigheid van geld. 

Zo ben ik bijvoorbeeld opgegroeid in een arbeidersgezin waar de man financieel zorg droeg voor het gezin, en de vrouw de verzorging van het kind en het huishouden op zich nam. Op zich niets mis met deze verdeling. Alleen mijn vader maakte misbruik van zijn machtspositie en mijn moeder bleef slachtoffer van haar afhankelijkheid. In ons gezin waren dan ook dagelijks vele ruzies over geld. 

Hierdoor leerde ik een aantal dingen. Ik ging nooit en te never financieel afhankelijk zijn van een man, die macht zou hij nooit over mij en mijn kinderen krijgen. Deze houding zorgde ervoor dat ik altijd financieel zelfstandig was, en ben gebleven. Tegelijkertijd zorgde de vele ruzies over geld en altijd het verwijt te horen van mijn moeder richting mijn vader, dat de ellende is begonnen sinds ik geboren ben, een enorme impact op mij.

Ruzies wilde ik koste wat kost voorkomen, want het lag tenslotte altijd aan mij. Dat zinnetje is een diepe kras op mijn persoonlijkheid, jarenlang geweest tot het moment dat ik hier andere emoties bij kon voelen. Ook het vragen om geld bij een ander, of om een loonsverhoging vragen, als ik hier recht op had, ging met veel innerlijke strijd en zenuwen te pas. Lastig als je zelfstandige bent, en je prijzen hebt te bepalen overigens. Of standvastig te blijven, als mensen je willen afdoen met minder.

En zo heb jij ook vast jouw ervaringen en overtuigingen opgedaan in relatie tot geld. Het kan ook zijn dat je het breder trekt. Ik zag bijvoorbeeld altijd de negatieve invloeden van geld op onze samenleving. Een gevolg van de machtsmisbruik van mijn vader, maar wat ik op jongere leeftijd misschien het verband hierin nog niet kon bevatten. Nu denk ik juist, hoe mooi is het dat je met geld impact kunt maken, ook als consument. Geld is een middel om een andere wereld te creëren. Waar ik vroeger geld het liefste uitgaf, want erom vragen deed ik liever niet, is mijn geven en ontvangen veel meer in balans gekomen. Ik durf nu te gaan staan voor mijn producten en diensten. Ik voel me niet langer persoonlijk benadeeld of afgetroggeld, wanneer mensen hun eigen dynamieken op mijn bespelen, want mijn gedachtes en houding is hierin essentieel veranderd. 

Ik persoonlijk geloof ook niet in tekorten. Als je wilt werken, kun je werken. Geld is altijd te verdienen. Ook kun je kijken naar je uitgave patroon. Leef jij boven je stand? Geef jij liever geld uit aan luxe producten, maar kom je maandelijks altijd tekort? Hoe stel jij jouw prioriteiten? Hoe stel jij jouw grenzen. Wat komt er binnen? En wat geef je uit? En waaraan geef je het uit? Zijn het noodzakelijke kosten, of onnoodzakelijke kosten? Zijn er alternatieven? En hoe identificeer jij jezelf met geld?

Sommige mensen ontlenen namelijk hun identiteit aan geld, aan materialisme. Dat zullen veelal de mensen zijn die zichzelf herkennen in het gevoel van tekort, het nooit genoeg zijn. Ze vullen deze gevoelens van leegte, met spullen en dus geld. Ze willen bewondering en erkenning krijgen, dus hoog op de sociale maatschappelijke ladder staan. Ze willen aanzien en zeg nou zelf, hoe ziet jouw instagram account eruit? Of andere social media kanalen? Laat jij het perfecte plaatje graag zien? Wil jij de nieuwste gadgets? Ben jij van de high-end merken? Hoe luxe is jouw leventje? Of hoe luxe zou je hem willen invullen? Wat is de emotionele waarde van spullen en geld voor jou? Hoe identificeer jij jezelf hiermee?

Het kan ook zijn dat je jezelf meer in de dynamiek bevindt van bestaansrecht, het gevoel er niet te mogen zijn of ertoe te doen. Dan is een gevoel van liefde en saamhorigheid voor jou waarschijnlijk een stuk belangrijker dan bewondering en erkenning te krijgen. Dus geld, en het hebben van spullen, zal je minder kunnen boeien. De relaties om je heen zijn belangrijker, maar ook daarin schuilt een gevaar. Want laat jij hierdoor teveel van jezelf profiteren om de ander te vriend te houden? Probeer je hiermee iedereen tevreden te stellen?

Dan is de kans groot dat de balans van geven en ontvangen, gigantisch uit elkaar gedreven wordt. Je geeft teveel, je cijfert jezelf compleet weg. En ook dat is ongezond om een goede relatie met geld op te bouwen. Want jij bent niet verantwoordelijk voor een ander zijn gemoedstoestand of zijn of haar financiën. En natuurlijk kan het soms goed voelen om een ander die het moeilijk heeft, bij te staan. Maar goed, is goed.

Overkill is nooit goed. Je gaat scheve verhoudingen verwachtingen kweken. Misschien zelfs wel een afhankelijkheid bij de ander creëren. Iets waar jij niet verantwoordelijk voor bent, maar wel hebt laten gebeuren. En op het moment dat je de balans terug gaat schuiven, dat geeft dat geheid gedonder. Want de ander vond de veiligheid, bewondering en erkenning die jij ze gaf, wel verdomd prettig. 

Snap je nu hoe deze 2 dynamieken geheel met elkaar verweven zijn, maar ook totaal tegenover staan? Ze passen moeiteloos in elkaar, als een grote puzzel. Maar owee als iemand een blokje gaat verschuiven, dan valt de gehele kaartenhuis uiteen. En daarom is het het slimste op volledig op jezelf te focussen. Jij bent verantwoordelijk voor jouw gevoelens en emoties, en de ander is dat voor de zijne of de hare. En natuurlijk kun je van elkaar leren, al zullen de perspectieven van elkaar behoorlijk kunnen verschillen.

Daarom is het vaak een eenzame reis. Jouw persoonlijke ontwikkelingsreis. Of dit nu op het thema geld, of op een ander thema zich bevindt. Het zijn jouw persoonlijke opvattingen en overtuigingen die ervoor hebben geleid dat jij in het leven staat, zoals je nu staat. Misschien in een tekort aan geld. Of een overvloed aan geld. Een positieve houding tegenover geld ervaart. Of een negatieve houding tegenover geld ervaart.

Dat verteld mij, alles over jouw verleden.

Jouw persoonlijke opvattingen. Die voor jou misschien perse waar zijn, maar dat niet zijn. Of die jou volledig hinderen en jouw ware potentieel blokkeren. Want iedereen is in staat om een positieve relatie met geld te ontwikkelen, waar je ook vandaan komt, of waar je nu staat.

Er zijn genoeg verhalen van mensen bekend, die op zijn gegroeid met helemaal niets, in armoede hebben geleefd als kind, of later als volwassenen in de bijstand of schuldsanering zijn geraakt. Die nu succesvol zijn en hun financiële zaakjes meer dan prima, op orde hebben. Zij kozen voor leiderschap in hun leven, in plaats van slachtofferschap van het verleden. Zij kozen ervoor om hun diepste overtuigingen, te resetten, zichzelf een andere mindset aan te meten. Een die hen vanaf dat moment, succes bracht. Een kwestie van geluk of toeval, zul je misschien denken.

Dan is het pech wat jij tot nu toe hebt gehad, ook een kwestie van geluk of toeval. Niets meer of minder dan dat. Jouw acties, zijn gebaseerd op jouw diepste overtuigingen en emoties. Hetgeen waar je nu misschien nog niet altijd bewust van bent, maar zodra je dat speelveld gaat begrijpen, ga je inzien hoe machtig en krachtig jij kunt zijn. En machtig op een positieve insteek, namelijk eigenmachtig in plaats van onmachtig zijn of jezelf zo te voelen. 

Je bent niet langer een marionet, een gevangene van jouw oude en beperkende overtuigingen, nee je bent vanaf dat moment, heer en meester over jouw eigen leven en dus ook de leider van jouw financiële welzijn. Als je hier meer over wilt leren, of als je jouw financiële welzijn enorm wilt verbeteren, dan kan ik jou hierbij helpen. Je bent alleen welkom als jij daadwerkelijk wenst te investeren in jou zelf en bereid bent om jezelf volledig in de spiegel te aanschouwen. Want je gaat ook minder mooie dingen over jezelf ontdekken. Gedachtes en gevoelens die je misschien liever in het donker zou laten staan. Echter, pas wanneer jij het licht hierop durft te laten schijnen, kun je deze gedachtes en gevoelens ontmaskeren en jezelf hier letterlijk van te bevrijden.

Durf jij deze innerlijke reis aan?!

Het zal de meest mooie en magische periode in je leven worden. Je gaan namelijk een verschuiving maken van slachtofferschap, naar effectief leiderschap. Je belemmerende overtuigingen zijn niet langer in charge, maar jij bent in charge. De nieuwe versie van jezelf. Bevrijd van bullshit en beperkende gedachtes, die jou altijd hebben gehinderd om financiële welzijn te creëren. Het is nu tijd om hier voorgoed mee af te rekenen en te krijgen wat jij daadwerkelijk verdiend. Een leven met voorspoed en financiële welzijn. 

Klinkt dat voor jou als muziek in de oren? Bedenk dan, hoeveel impact dit zou hebben op jouw leven, als jij in deze voorspoed en financiële welgesteldheid kunt leven. Als jij alle vrijheid bezit ter wereld, om te doen en laten, wat jou een gelukkig mens maakt. Hoe rijk ben je dan?! En in bedoel ‘rijk’ hier niet in de zin van geld, maar in jouw gevoelens. Hoeveel zou dat voor jou betekenen? En wat zou je hierdoor allemaal kunnen doen? Maar ook…

Wat als je blijft bij het oude, hetgeen jij nu kent. Wat voor gevolgen heeft dat dan voor jou? En je naasten? Wellicht een stuk minder positief en welvarend, heb ik dat juist? Is dat het leven wat jij daadwerkelijk wenst? Hoe jij oud wilt en wenst te worden? 

Besef dan, jouw keuzes van vandaag, leiden tot jouw leven van morgen, overmorgen en later. Nu kun jij jouw leven, anders gaan vormgeven. In elke gewenste richting jij wenst. Het is aan jou om deze eerste stap te nemen en ik wijs je graag de weg van bevrijding en verlichting, zodat ook jij financiële welzijn kunt gaan creëren. Want als iemand dat verdient, ben jij dat wel…

Liever deze blogpost beluisteren? Klik dan hier.

2 Comments

 • Christa Gobbo

  Dit is een hele goede.
  Ik kom uit een heel arm gezin.
  Altijd ruzie over geld.
  Mijn afspraak met mij zelf was.
  Zorgen dat ik nooit geen geldzorgen zou hebben.
  Is me gelukt door keihard werken.
  Nu werk ik al een jaar niet door omstandigheden.
  Daar komt de belofte aan mijzelf om de hoek heen kijken.
  Het voelt niet goed.
  Geen inkomen te hebben ondanks dat we ons nog wel goed redden.
  Dit was mijn drijfveer.
  Ik keurde tachtig uur werken goed 35 jaar lang.
  Ondanks dat mijn relatie een hartinfarct kreeg.
  Vond ik dat we door konden gaan.
  Dus een rustpauze noodzakelijk genezen gun je jezelf niet.
  Dat zegt veel over zelfliefde.
  Want zoiets wens je een ander niet toe.
  Dus hier valt voor mij nog veel te leren.
  Dank voor dit inzicht.

 • Tamara Straatman

  Hoi Christa,

  Het gaat om de balans. Vaak is het zo dat wij of in de voetstappen treden van onze voorgangers, dan wel dat wij compleet het tegenovergestelde doen. Extremen zijn natuurlijk nooit de beste opties, logisch is het wel. Het overlevingsinstinct neemt het over, totdat je ergens ooit jezelf tegenkomt en jezelf moet herzien/ herijken. Pas dan ontstaat er ruimte voor loslaten van oude patronen en groei. Op naar innerlijke rust en financiële vrijheid!

Leave a Reply

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *