Wat is liefde?

Liefde is geen transactie. Liefde is geen, als jij dit doet of dit laat, dan vind ik je lief. Of niet lief. Liefde kent geen oordeel, liefde aanschouwt. Liefde geeft en verwacht niets ervoor terug. Het stelt geen eisen of voorwaarden. Het accepteert en laat vrij. 

Het is de grootste kunst van het leven, wat we allemaal graag willen ontvangen van de ander, maar in veel situaties zelf lastig aan de ander kunnen geven. Het gaat niet om zoeken in de ander, maar vinden in jezelf. Daar zit de liefde verscholen waar we allemaal zo ontzettend naar hunkeren. Bij onze geliefde, onze kinderen, onze ouders, vrienden en familie. Maar bijna altijd is deze voorwaardelijk…

Als je namelijk niet voldoet aan hun regels, hoe het in hun ogen hoort, wie jij hebt te zijn, hoe jij jezelf hebt te gedragen, wat je moet doen en laten om aardig en geliefd te worden, dan kun je een een oordeel verwachten of een goedkeuring krijgen. En dat maakt dat binnen veel relaties, in welke vorm dan ook, strijd ontstaat. Ze zien liefde als een transactie, als jij dit doet of laat, krijg je dit wel of niet van mij. Maar is dat nou echte liefde? Dat is een onderhandeling, een transactionele liefde. Geen onvoorwaardelijke liefde…

Jij zou jezelf mogen en moeten kunnen zijn. Als jij jouw intrinsieke puurheid volgt, doe je niemand kwaad. Ja, misschien voldoe je niet aan de verwachtingen van de ander, met dus alle gevolgen van dien qua afwijzing, verwijten en veroordeling. En wellicht maak jij jezelf hier ook schuldig aan? Stoot jij mensen af, sluit jij mensen buiten, kun je het niet opbrengen om aardig voor iemand te zijn, want diegene voldoet niet aan jouw verwachtingen, jouw beeld van hoe het hoort in jouw ogen.

Leven en laten leven, het klinkt zo makkelijk. Maar iedereen heeft oordelen, over zichzelf en de ander. We verwijten elkaar, we leggen elkaar dingen op. En dat doen we alleen, als we de liefde bij de ander zoeken. We geven daarmee een stuk van ons eigengereidheid af, worden hiermee een marionet van de ander. Voelen onszelf vaak schuldig richting de ander, of gaan in de verwijt stand. Terwijl het onze beperkende gedachtes zijn, die ons op dat moment van de liefde afsnijdt. 

Het is een bekend fenomeen binnen alle vormen van relaties, de dynamiek van liefde, erkenning en geborgenheid. Het wel of niet kunnen geven hiervan, omdat iemand aan onze sociale verwachtingen voldoet. Er kunnen hierdoor lelijke taferelen ontstaan. Misschien op het eerste oog ietwat onschuldig. Maar eigenlijk zijn ze best pijnlijk als je ze daadwerkelijk aanschouwt. Waar de een zich onmachtig voelt, zal de ander grip willen krijgen op de ander, en verschijnt er veelal machtsvertoon. 

Vaak gelukkig niet fysiek, maar wel op emotioneel vlak. We gaan dreigen, chanteren en manipuleren om onze zin te krijgen. We willen ons niet onmachtig voelen, dus gaan we druk uitvoeren op de ander. Of we zoeken steun, bijval van iemand. We wensen gerechtigheid voor het onrecht dat ons is aangedaan. Wat ons is opgelegd door de ander. We willen onafhankelijke liefde krijgen en ontvangen. Maar voelen ons misbruikt, wanneer de ander zijn machtsspelletje toepast. 

Het klinkt misschien wat zwaar, maar meestal gebeuren deze dynamieken geheel onbewust. Kunnen mensen, wanneer ze weer voor rede vatbaar zijn, vaak niet eens herinneren wat voor lelijks ze gezegd of gedaan hebben. Of ze vinden hun gedrag gepast, want als ze dat niet hadden gevonden, hadden ze natuurlijk ook niet dit gedrag laten zien. Ze vinden dat ze in hun recht staan. De ander voelt zich niet gezien, gehoord en erkend. De speelbal van onze emoties, hunkerend naar liefde, verslaafd aan de goedkeuring en erkenning van de ander. Of de verbijstering, want je bent altijd zo lief voor de ander. 

Je hebt niets misdaan, dus waar haalt de ander het lef vandaan om zich zo ongepast te gedragen? Maar bestaat er zoiets als jezelf gerechtigd misdragen? Natuurlijk is allemaal te verklaren. En sommige mensen, als ze weer bij zinnen zijn, kunnen hun fouten gemakkelijk toegeven. Ze weten wat goed is en wat fout is. Ze hebben geen groot ego om zichzelf achter te verschuilen. Ze kunnen goed sorry zeggen, de fout op zich nemen. Sommige mensen kunnen leren van hun fouten, anderen zullen altijd de vinger naar de ander blijven wijzen.

Ik geloof dat de beste tactiek is, om jezelf en de ander als 3e persoon te aanschouwen, zien wat er daadwerkelijk gebeurt. Welke dynamieken er spelen. Zowel bij jezelf, als bij de ander. Hiervan te leren en te groeien. Je kunt de ander niet sturen. Wel een spiegel voorhouden. Maar het is aan de ander, of deze erin wil kijken of kan kijken. Sommige mensen hebben een blinde vlek voor hun negatieve gedrag, ze kijken liever ervoor weg. Het mag er niet zijn, want het is te pijnlijk voor ze. 

Het enige wat je kunt doen, is zelf in liefde verblijven. Geen liefde van de ander verwachten. Het is niet, ik geef jou dit, en ik krijg of verwacht dat ervoor terug. Of als ik dat niet krijg, geef ik jou dat ook niet. Het is onvoorwaardelijk geven aan jezelf en de ander, zonder een enkele verwachting. Het is een nieuwe manier van liefhebben. Geen transactionele liefde, zoals ik zojuist beschreef. Maar een ongedwongen manier van liefhebben. En ja, je wordt soms pijn gedaan. Mensen trappen je soms op je ziel.

Mensen gaan je veroordelen, negeren of buiten sluiten. Als jij niet doet of geeft, wat zij willen. Maar het draait niet alleen maar om ikke, ikke en ikke. Deze mensen mogen ook leren dat het leven niet enkel om hen draait. Dat is ook liefde. Mensen leren om op eigen benen te staan. Mensen laten ontdekken dat er meer in het leven is. Vertrouwen en liefhebben, ongeacht wat ze krijgen of denken te verdienen, maar niet gekregen hebben. 

Daarmee groei jij niet alleen, maar ook de ander. Want je zal opmerken, wanneer jij niet langer meespeelt in het spelletje van voorwaardelijke liefde, dan gaan deze mensen, of jou verlaten, of ze groeien met je mee. Maar jij geeft jezelf in ieder geval verlichting. Jij bent niet langer een marionet, in dienst van de ander. Je leert te accepteren en los te laten. Je krijgt hierdoor innerlijke rust, balans en evenwicht. 

Je bent niet langer te manipuleren. Wat vaak in het begin, een heftigere dynamiek geeft. Want de ander verliest zijn grip op jou. Dus die zal hier, vaak geheel onbewust, meer macht willen uitoefenen om zijn onmacht om te keren. Hij of zij zal zekerheid gaan zoeken of afdwingen. En dit is het moment op liefdevol grenzen te stellen. Begrenzen zoals je dat ook met een klein kindje doet als deze in paniek, boos of verdrietig is. Dat is in liefde verblijven, als je allerlei verwijten en oordelen om je oren gegooid krijgt. Of dit nu bij een naaste is, of een persoon wat verder van je weg staat.

Iemand moet de wijste zijn. En dat zal degene zijn die zijn of haar emoties het meest onder controle heeft. Een gevolg van zelfliefde, onvoorwaardelijke liefde aan jezelf en de ander kunnen geven. En dat proces begint bij het doorbreken van jouw zoektocht naar erkenning, goedkeuring en liefde bij de ander. Niemand is namelijk verantwoordelijk voor jouw levensgeluk. Jouw partner niet, jouw kinderen niet, jouw ouders niet, je vrienden niet, enzovoorts. 

Het leven draait om jou, niet om de ander. En alsjeblieft, verwar dit niet met egocentrisme. Maar zoek jouw geluk in zelfliefde, zodat je geen speelbal wordt van de ander zijn emoties, oordelen en negatieve gedrag. Dat maakt je sterk, krachtig en weerbaar. Dat zorgt ervoor dat je bij jezelf kunt blijven en manipulatie jou niet van tafel veegt. Want geloof me, iedereen die zich onmachtig voelt, en deze verantwoording van zijn of haar zelfbeeld bij jou neerlegt, die zal gaan lopen wroeten. 

Die zal jou schuldig en verantwoordelijk houden, voor zijn of haar levensgeluk. Het ontbreken hiervan is jouw aandeel. Dat heb jij veroorzaakt, of jij kunt of hebt dit op te lossen volgens de ander. En daarmee geven zij het lot van hun leven, in jouw handen. En natuurlijk ligt het lot van jouw kind, in jouw handen. Maar voor alle andere vormen van relaties, geldt dat natuurlijk absoluut niet. Niet voor je partner, niet voor je ouders, niet voor vrienden, niet voor je familie. 

Zij kunnen jou niet verantwoordelijk houden voor hun levensgeluk, dat doen ze vast wel. Of jij andersom wellicht ook, maar dat is geen liefde. Ja voorwaardelijke liefde, maar niet onvoorwaardelijk. 

Wil je meer leren over onvoorwaardelijke liefde en hoe jij de relaties in jouw leven zou kunnen verbeteren, of kunt laten opbloeien? Hoe jij leert om voor jezelf te kiezen en jouw levensgeluk in eigen hand te nemen? Wil je leren om een echte diepe connectie met jezelf, en de ander te voelen? Onvoorwaardelijke liefde te ervaren? Zelfliefde te ervaren?

Met deze tijdelijke actie kun je mijn boek ‘Jackpot, de sleutel tot innerlijke rijkdom’ in combinatie met een 7-daagse training met maar liefst 76% korting aanschaffen! Hierin leer jij jouw eigen dynamieken in relatie tot de ander, beter begrijpen. Je leert jezelf en de ander te doorgronden. Je leert jezelf beter te begrijpen, waarom de dingen gebeuren zoals ze gebeuren. Maar ook hoe je het heft in eigen hand neemt. Hoe je anders zou kunnen reageren op elkaar. Hoe je jouw relaties verbetert. Hoe je een beter zelfbeeld krijgt. Dat je onvoorwaardelijke liefde kunt ervaren, voor jezelf en de ander. Ongeacht of deze persoon, nu afwijkt van jouw waarden en normen. 

Je leert een ander accepteren zoals deze is, met zijn of haar tekortkomingen. Je leert liefdevol begrenzen. Jouw rust en reinheid bewaken. Innerlijke rust en evenwicht vinden. Krachtig en zacht zijn tegelijkertijd. In liefde verblijven, ongeacht welke situatie of ongemak zich voordoet. Je voelt je niet langer afgewezen, een speelbal, een marionet. Je aanschouwt de realiteit. Met alle mooie en minder mooie elementen.

Je oordeelt niet. Je veroordeelt niet. Je negeert niet. Je sluit niet buiten. Je bent gefocust op jezelf, jouw zelfliefde. Dat geeft rust binnen de relatie, de eerdere dynamieken zullen daardoor verdwijnen. Je zal meer gaan stralen. Mensen zullen minder invloed op je hebben. Je bent niet langer te manipuleren. Je bent krachtig en zacht tegelijkertijd. Liefdevol begrenzen, dat is wat je doet. Wat je voortaan kan. Wat je te leren krijgt als je mijn boek ‘Jackpot, de sleutel tot innerlijke rijkdom’ gaat uitlezen. Jezelf gaat verdiepen in de 7-daagse training.

Maak nu gebruik van onze speciale aanbieding, of doe hem iemand cadeau. Liefde mag er namelijk altijd zijn. Liefde is altijd welkom. Liefde is zacht. Liefde is eerlijk. Liefde is berouwvol. Liefde is genadig zijn. Liefde is groots.

Liever deze blogpost beluisteren? Klik dan hier.

Leave a Reply

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *