Hoe maak je nu een goed overzicht van je financiën, zodat het beheren ervan meer rust en financiële vrijheid geeft in plaats van stress?

Vind je het lastig om een goed overzicht te krijgen van je financiën? Of vind je het lastig om je financiën te beheren? Vandaag gaat deze blogpost over jouw financiën, zodat je meer rust en financiële vrijheid creëert. 

Want hoe fijn zou het zijn als je meer controle krijgt over jouw financiën? Zodat je een beter inzicht krijgt over wat er maandelijks binnenkomt en uitgaat. Maar ook, op welke kosten je kunt besparen en welke opties er zijn om je financiële middelen te vergroten. Tijdens mijn jaar als platinum member bij Tony Robbins heb ik veel trainingen gevolgd, waaronder over financiële zaken en vermogensopbouw. Tijdens deze trainingen kreeg ik veel inzichten, soms heel eenvoudige en soms wat inzichten die je zelf niet had kunnen bedenken. 

Ik hoop jou in deze blogpost, ook al is dit natuurlijk geen complete training, maar een snippet van mijn kennis met jou te delen, zodat ook jij waardevolle inzichten krijgt tijdens het lezen van deze blogpost. 

Ben je er klaar voor?

Om een goed inzicht te krijgen van je financiën is het goed om je financiële blauwdruk te bepalen. Jouw huidige financiële toestand kan worden berekend met de volgende formule:

HF x HP x HW x HU = HFB

(Je Huidige Financiën x je Huidige Psychologie x je Huidige Wereldwijsheid x je Huidige Uitvoering = jouw Huidige Financiële Blauwdruk)

Als je deze formule nog niet kent, tijdens mijn masterclass Invest with Success wordt deze uitgebreid behandeld. Hoewel de bovenstaande formule ingewikkeld kan lijken, zal je dit krachtige hulpmiddel snel begrijpen en gebruiken om absolute duidelijkheid te krijgen, over hoe je jouw huidige financiële toestand hebt gecreëerd (ten goede of ten kwade). 

Bovendien zal dit je helpen bij het precies aanwijzen van de veranderingen die je moet maken, om jouw uiteindelijke financiële doelen te bereiken. Je staat hiermee op het punt om de bewuste architect van jouw financiële toekomst te worden. 

Dit is de eerste stap, ontdekken hoe je ‘de vier krachten’ (Je Huidige Financiën x je Huidige Psychologie x je Huidige Wereldwijsheid x je Huidige Uitvoering) die de basis vormen van jouw financiële toekomst, precies hebt aangestuurd. Vanuit hier krijg je een goed inzicht over de aanwezige én afwezige factoren in jouw leven, die jouw huidige financiële toestand op de dag van vandaag bepaalt. 

Na afloop van deze oefening weet je jouw financiële blauwdruk en waarin de mogelijkheden liggen om deze significant te verbeteren. De sleutel tot financiële overvloed is simpel. Je kunt geen financiële overvloed bereiken, tenzij je deze simpele formule leert en constant toepast. Geef minder uit dan je verdient, en investeer het verschil. Investeer vervolgens/ herinvesteer jouw opbrengsten voor samengestelde groei totdat je een kritische massa van investeringskapitaal bereikt die het jaarlijkse inkomen creëert dat je levenslang wenst.

Deze formule zal ervoor zorgen dat er een dag komt waarop je nooit meer een dag van jouw leven hoeft te werken, en dat als je wel werkt, het alleen is omdat je dat wilt!

Je hebt maar 4 dingen nodig om financiële rijkdom te bereiken

1. Je hebt tijd nodig (dit heb je al).

2. Je hebt samengestelde groei nodig (hier krijg je kennis over mijn uitgebreide Invest with Success training, maak de beslissing om het te gebruiken).

3. Je moet intelligente keuzes maken (je bereikt dit door te leren, de juiste waarde aan dingen te hechten). Maak je keuzes op basis van angst of vertrouwen?

4. Je hebt geld nodig.

Jouw financiële dromen kunnen worden omgezet in jouw financiële realiteit, door duidelijk te begrijpen waar je vandaag de dag staat, en dan onmiddellijk nieuwe beslissingen te nemen en nieuwe acties te ondernemen. Begin de financiële zekerheid, onafhankelijkheid en vrijheid op te bouwen waar je naar verlangt door de fundering van jouw financiële toekomst te verstevigen.

1. Je zou jouw economische welzijn onmiddellijk kunnen verbeteren door jouw inkomen te verhogen: Zoek een manier om meer waarde toe te voegen, verander van baan, of neem een nieuwe positie in binnen jouw organisatie.

2. Je zou jouw economische vooruitzichten onmiddellijk kunnen verbeteren door de financiële druk te verminderen door iets te verkopen dat schulden voor je creëert.

3. Je zou snel wereldwijs kunnen worden door jezelf te onderwijzen over verschillende investeringsvehikels en te leren hoe je een groter rendement kunt behalen.

4. Je zou jouw economische doelstellingen duidelijker kunnen omschrijven en de kwaliteit van jouw uitvoering kunnen verbeteren.

5. Jouw mogelijkheden zijn onbeperkt! Gebruik jouw aangeboren vindingrijkheid en wat je tijdens deze podcast leert om de veranderingen door te voeren waarvan je weet dat je ze moet doorvoeren!

Waarom zijn mensen niet meer rijk?

1. Ze hebben geen duidelijke definitie van rijkdom.

2. Ze maken het een vrij bewegend doel, in plaats van een vastomlijnd doel.

3. Ze definiëren het op een dusdanige manier, zodat het onmogelijk is om rijkdom te bereiken.

4. Ze geloven oprecht dat zij niet in staat zijn, om echte rijkdom te creëren.

5. Ze maken het niet belangrijk (genoeg) om rijkdom te ervaren.

6. Ze hebben geen realistisch plan.

7. Ze falen om hun plan te laten slagen.

8. Ze luisteren naar experts en geven hen de verantwoording om te slagen, in plaats van dat ze zichzelf verantwoordelijk maken om te slagen.

9. Ze geven het op wanneer ze voor grote financiële uitdagingen staan.

10. Ze slagen er niet in hun leven te leiden als een bedrijf, waar zij aan het eind van het jaar winst moeten maken.

11. Ze laten het pessimisme of optimisme van de ander, de intelligente uitvoering van hun financiële plan beïnvloeden.

12. Ze hebben nooit een goede coach gehad.

6 manieren om je financieel plan te versnellen

1. Bespaar meer en investeer het verschil

Sparen is de eerste vaardigheid van het beheersen van rijkdom. Als je niet spaart, kun je niet financieel zeker worden.

 • 1. Cut the waste. Elimineer alles waar je momenteel voor betaalt, en dat je niet langer plezier of genot bezorgt.
 • 2. Ontwikkel een uitgavenplan. Met een uitgavenplan voorkom je ruzies met jouw echtgenoot/ echtgenote of je dierbaren, omdat iedereen van tevoren heeft afgesproken hoe het geld zal worden besteed. Je moet weten hoeveel je uitgeeft.

Herzie jouw verdeling van wat je momenteel per maand uitgeeft. Als je echt gemotiveerd zou zijn, als je je echt zou inzetten, hoeveel zou je dan kunnen besparen op deze uitgaven? Zou je sommige zelfs kunnen elimineren?

Onthoud, hoe vaker je iets meet, hoe beter het wordt!

Verspilling tegengaan: vermijd deze 4 financiële valkuilen

Het verminderen van verspilling in je leven gaat niet over goedkoop worden. Het gaat er niet om van jou een oude krentenkakker te maken, die elke cent uitknijpt en nooit van zijn geld geniet. Het gaat er wel om, dat je bewuster en voorzichtiger wordt over waar je geld naartoe gaat. 

Onthoud dat elk muntstuk dat door jouw vingers glijdt op twee manieren kan worden gezien. Je kunt het zien als een klein beetje geld, en dat is vandaag. Of je kunt het zien als iets potentieels in je toekomst. Zoals een klein zaadje dat vandaag nog een kleinigheid is, kan het morgen uitgroeien tot een machtige boom die honderden meters hoog kan worden.

Een euro per dag gespaard, zal in slechts 32 jaar uitgroeien tot € 1.000.000 bij een gemiddeld rendement van 20%! De meeste mensen kunnen gemakkelijk € 5-20 per dag aan kosten besparen. Stel je eens voor wat dat voor je toekomst kan betekenen. Denk er dus dagelijks over na. Die enkele euro’s van vandaag, zijn het begin van een machtige geldboom die jou en jouw gezin jarenlang zal ondersteunen.

1. Lekker eten/ culinair comfort (de ‘latte’-factor Starbucks, happy hour, elke dag lunch kopen)

2. ‘Wat als’ gedachtes. (Mensen betalen te veel omdat ze bang zijn (d.w.z. belastingen), betalen te veel voor de verzekering van huurauto’s, enz.

3. Emotionele gelijkheid. (d.w.z. bijblijven bij de ‘rest’, geld uitgeven aan het ‘beste’ merk)

4. Kosten van gemak.(d.w.z. kopen uit automaten, buurtwinkels, enz.)

Opdracht: Cut the waste

1. Brainstorm over alle dingen in het leven die je zou schrappen of verminderen om je uitgaven te verminderen. 

Bijvoorbeeld: Netflix avond i.p.v. bioscoopkaartjes, minder dagelijkse luxe lunches of dure koffies bestellen, een lunchpakket voor het werk meenemen, enz. 

Dit zijn de kleine dingen die in de loop van de tijd meer worden.

2. Hoeveel kosten deze artikelen/ activiteiten? Vul het bedrag voor elk in en vermenigvuldig het met het aantal keren per week dat je deze uitgaven doet om een idee te krijgen van hoeveel je uitgeeft.

3. Nu, op een schaal van 0-10 (0=geen, 10=extreem plezierig), hoeveel plezier beleef je aan elk van de bovenstaande items? Schrijf dit voor elk item in de laatste kolom hierboven.

4. Associeer nu in je lichaam het gevoel van absolute financiële vrijheid. Hoe zal het voelen om te kunnen doen wat je wilt, waar je maar wilt, wanneer je maar wilt, met wie je maar wilt? Waarvan zal je van genieten, hebben, doen, zijn of geven? Zal het hebben van deze uitgave je meer vreugde geven, of je verder weg brengen van je financiële doelen?

5. Beslis wat voor jou belangrijker is: het plezier dat je beleeft aan de dingen op je lijstje of het gevoel van absolute financiële vrijheid? Onthoud ook dat het leven een evenwicht is. Je hoeft niet alles te schrappen waarvan je geniet: dit geeft je eerder meer keuzemogelijkheden door de dingen te verminderen die echt niet dezelfde vreugde geven.

6. Schrijf ten minste 3 dingen op die je van je lijst wilt schrappen. Hoeveel geld zal dit je besparen in de loop van het volgende jaar?

Extra manieren om te besparen

Hier zijn slechts enkele manieren waarop je geld kunt besparen. Wat kun je nog aan de lijst toevoegen?

Financieel

 • Betaal je creditcard rekeningen aan het einde van de maand
 • Los je hypotheek vervroegd af
 • Courtagekosten, handel online of via discount bemiddelaars
 • Verlate betaling, vermijd kosten voor factuurbetalingen

Verzekeringen

 • Vermijd dubbele onnodige kosten
 • Rijd een oudere auto
 • Verhoog aftrekposten (Bijvoorbeeld van € 250 tot € 1000)
 • Onderzoek of je polissen kunt samenvoegen
 • Informeer naar kortingen

Huis

 • Verhuur een kamer of ga samenwonen
 • Los je hypotheek vervroegd af

Vervoer

 • Koop een 2e hands auto
 • Carpoolen
 • Parkeer op straat in plaats van een betaald parkeerterrein
 • Zoek en tank de laagste benzine/ gas prijzen

Belasting

 • Start een bedrijf vanuit huis
 • Weet wat je kunt afschrijven (en bewaar deze bonnen)
 • Herfinanciering en consolidatie van de rente op creditcards en persoonlijke leningen (zie schulden omzetten in rijkdom)

Voeding

 • Lunch meenemen i.p.v. elke dag lunch halen
 • Drinken en snacks meenemen i.p.v. uit de automaat trekken
 • Kliekjes opeten
 • Gebruik maken van supermarkt aanbiedingen
 • Enkel shoppen wat op het boodschappenlijstje staat i.p.v. extra aankopen doen
 • Koop fruit en groente van het seizoen
 • Doe een drankje thuis voor of na het uiteten gaan, dat scheelt drank tijdens het diner
 • Maak thuis je eigen koffie
 • Neem snacks en drinken van thuis mee, als je naar de bioscoop gaat

Nutsvoorzieningen

 • Doe het licht uit als je de kamer/ het huis verlaat (ook goed voor de natuur)
 • Verander van telefoon provider, check ook regelmatig je telefoonrekening voor onjuiste kosten of vergoedingen
 • Gebruik ventilators i.p.v. airco’s en i.p.v. de verwarming aan, doe een trui aan als het koud is
 • Maak gebruik van de goedkoopste internet provider
 • Was enkel volle wasmachines i.p.v. halve machines
 • Laat stekkers niet onnodig in het stopcontact zitten

Reizen/ vakanties

 • Reis buiten de vakanties om
 • Maak gebruik van discount vakanties websites
 • Reis met vrienden om groepskortingen te krijgen
 • Maak gebruik van frequent flyer programma’s van vliegtuigmaatschappijen

Persoonlijk

 • Leen boeken van de bibliotheek of ruil met vrienden i.p.v. aan te schaffen
 • Neem een abonnement op magazines i.p.v. losse items
 • Koop kleren die niet gestreken hoeven worden

In de complete training van Invest with Succes leer je o.a. ook om een  uitgaveplan te maken. Onthoud dat je niet kunt beheren, wat je niet meet. Maak zo’n plan, zodat je van tevoren kunt bepalen waar je jouw geld aan wilt uitgeven. 

Ook gaan we dieper in op de andere 5 manieren om je financieel plan te versnellen tijdens deze complete training en nog veel meer relevante zaken. Maar voor nu hoop ik dat je voldoende inzichten hebt gekregen, om structuur aan te brengen in je uitgaves. Dat je geleerd hebt op welke uitgaves je eenvoudig kunt bezuinigen en ook een gevoel hebt gekregen over welke mogelijkheden er allemaal zijn, of waar jij tot op heden het bestaan nog niet van wist, om meer financiële zekerheid en vrijheid te creëren. Zodat ook jij rust krijgt over je financiële toekomst.

Liever deze blogpost beluisteren? Klik dan hier.

Leave a Reply

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *